Allegro AMI

Allegro Alapfokú Művészeti Iskola
8500 Pápa, Jókai utca 17.
Telefon: (1)209-3608, (1)209-3609
E-mail: allegropapa@freemail.hu, szili.gabriella@freemail.hu
Honlap: www.allegropapa.hu
Igazgató neve: Szili Gabriella

Az Allegro Alapfokú Művészetoktatási Intézmény azért jött létre 1999-ben, hogy a falusi gyermekek is hozzájussanak a számukra egyébként nagyon nehezen elérhető művészeti képzéshez, hiszen a környékbeli művészeti iskolák nem tudták felvállalni ezt a feladatot. Iskolánk küldetése a Pápa környéki falvak esélyegyenlőségének segítése, a falusi gyermekek hátrányainak kompenzálása, tehetségek felkutatása.

Az intézményünkben folyó alapfokú művészetoktatás jellegénél fogva egyedülálló lehetőségeket nyújt számukra, hiszen mi a “helyükbe megyünk.” Tanáraink a kistelepülésekre kijárva végzik a munkát.

Feltétlenül hiánypótlást végeznek, mert művészeti együtteseket vezetnek, helyi rendezvényeket, jótékonysági hangversenyeket szerveznek, aktívan részt vesznek Pápa és a környező falvak, Veszprém megye és a régió kulturális életében.

Intézményünk előképző, alapfokú és továbbképző évfolyamokkal működik. A zeneművészeti ág az iskola alapításának évében 1999-ben, a táncművészeti ág 2004-ben, a színművészeti-és képzőművészeti ág 2005-ben indult.

Iskolánk pedagógiai programjának megfelelően célul tűzte ki, hogy az alapfokú művészetoktatás keretében a tehetséges tanulókat felkészítse és irányítsa a művészeti pályára, illetve a tanulók számára biztosítsa készségeik, képességeik kibontakoztatását. 

A pápai Allegro Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül folyó oktatás egyik kiemelt területe a népzene. Az iskola népzenekara évek óta rendszeresen arany minősítéssel, szakmai elismerésekkel tér vissza a különféle népzenei találkozókról. A legkiválóbb növendékekből két éve alakult meg a Somló Banda, Mesics György, az Allegro népzenetanára vezetésével. A zenekar megalakulása óta már át kellett essen tagcseréken, ahogyan az iskolai formációknál elkerülhetetlen. A jelenlegi tagok:

Mesics György – hegedű, ének, az Allegro tanára
Pusztai Boglárka – hegedű, az Allegro növendéke
Milinszki Emma – ének, az Allegro növendéke
Kiss Rafael – brácsa, az Allegro volt növendéke
Győry Dániel – bőgő, az Allegro volt növendéke.

Az együttes azóta több műsorral is járja az országot. Gyerekműsoruk „Binde bácsi barátai” címmel a gyerekrendezvények kedvelt zenés meséje, tavaly nyáron többek között a kapolcsi Művészetek Völgyében, a Kaláka Versudvarban is nagy sikerrel adták elő. A tavalyi év folyamán a zenekar tagjai a Felpécen és Kajárpécen július első hetében megrendezett I. Matokabinde Vonós Népzenei Tábor alkalmából egy teljes hétig együtt dolgozhattak a nagy múltú Matokabinde zenészeivel, Fekete Antal „Pumával”, és Pénzes Gézával is. Ebből az együttműködésből egy közös koncertprogram is született, amelyet első ízben rögtön egy héttel később, a Kiscsőszi Pajtafesztiválon játszott el a két zenekar, nagy sikerrel. A Somló Banda azóta is rendszeresen muzsikál koncerteket és táncházakat a legkülönfélébb helyszíneken, Kajárpécen pedig a Matokabindével közösen visznek egy táncházi sorozatot, amely a Csoóri Sándor Alap jóvoltából kerülhetett megrendezésre.


Megosztom ezt a cikket