Apátkúti Erdei Általános Iskola

Apátkúti Erdei Általános Iskola
2025 Visegrád, Mátyás király utca 96.
2025 Visegrád, Apátkúti völgy 03/157 hrsz.
Telefon: 0630 252-6472
Email: fope@apatkutisuli.hu
Honlap: www.apatkutisuli.hu
Igazgató neve: Sajóhelyi Péter

„…a gyerekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják, hova tartoznak, de ugyanúgy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől, és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni…”

Az Apátkúti Erdei Általános Iskola és Komplex Művészeti Program Visegrádon, az Apátkúti völgy alján futó festői patakpart mentén helyezkedik el. Az épületet 1996-ban adták át, 1997-ben Pro Architectura díjjal jutalmazták. Tervezői Turányi Gábor és Földes László építészek és Göde András belsőépítész volt.
A Dunakanyar Oktatási Műhely 2016-ban az elhagyott épületet újra életre keltette és benne elindult ismét az alapfokú oktatás.
Iskolánk nyolc évfolyamos általános iskola, amely kis létszámmal működik. Osztályokként a maximált létszám 10-12 fő. Intézményünk a Nemzeti Alaptanterv alapján működik, biztosítva ezzel negyedik, hatodik, illetve nyolcadik évfolyamokon a kilépés lehetőségét bármely közoktatási intézménybe.

Mégis miben más iskolánk az állami intézményekhez képest?

Az oktatást 9.00-15.00 óra között zajlik. A hét egy napja a sporté és a művészeteké. Ilyenkor tanulóink lovagolnak, eveznek, síelnek, korcsolyáznak vagy éppen túráznak, ahogy az időjárás engedi. Ezeken a napokon rendszeresen vesznek rész múzeumpedagógiai foglalkozásokon ismerkednek a hagyományos kézműves technikákkal (Gyapjúfeldolgozás, sajtkészítés, agyagozás stb.) A kis osztálylétszámok lehetőséget biztosítanak a közvetlen tapasztalásra a holisztikus szemlélet kialakítására. Első osztálytól tanulnak gyermekeink angol nyelvet, anyanyelvi tanártól.


Tanulóinknak közvetlen a kapcsolata az állatokkal, a környezettel, a mezőgazdasági termeléssel. Saját házi állatokkal, konyhakerttel rendelkezünk.
Legfőbb célunk, hogy a hozzánk beiratkozott diákokat ne csak egy bizonyítvánnyal, hanem olyan készségekkel, képességekkel, tudással bocsátsuk el, mellyel megállják helyüket a középfokú oktatási intézményekben és a mindennapi életben is.
Egy olyan iskolát működtessünk, ahol tetten érhető és meghatározó egymás feltétlen elfogadása, a tolerancia, a megelőlegezett bizalom mások iránt.
Ahová a tanulók szívesen járnak, ahol olyan ismereteket kapnak, ami felkelti érdeklődésüket, ami hasznosítható és jól alkalmazható a mindennapi életben, ahol az értékelésük mércéje az egyéni adottságokhoz, képességekhez viszonyított teljesítmény.

 


Megosztom ezt a cikket